Wintertenen

Wintertenen, (perniones) kenmerken zich door pijnlijke, paars-rode, opgezwollen uiteinden.

Zoals de naam al zegt, komen wintertenen voor tijdens vochtige en koude periodes. Er is geen wetenschappelijke verklaring voor, maar door de kou vernauwen de bloedvaten zich, worden de tenen minder goed doorbloed en spreken we van wintertenen.

TIPS:

De belangrijkste oorzaak is kou. Het lichaam herkent de kou en stuurt extra bloed om de betreffende lichaamsdelen weer te verwarmen. Dit bloed kan echter minder goed doorstromen en hoopt zich op. Dit leidt in eerste instantie tot roodheid, jeuk en irritatie, maar het kan uiteindelijk leiden tot beschadiging van het weefsel. Ook bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) kunnen een oorzaak zijn van wintertenen.

TIPS

  • Warmte. Houd de voeten warm. Lekkere dikke warme sokken
  • Vermijdt extreme warmte. Verwarm ze geleidelijk op, dus niet met je voeten op de kachel gaan zitten
  • Draag passende sokken en schoenen  (niet te strak). Alles wat knelt belemmert de doorbloeding
  • wisselbaden (afwisselend warm en koud) kunnen helpen, omdat ze de bloedsomloop stimuleren. U houdt uw voeten twee tot drie minuten in een warm voetbad, daarna twee tot drie seconden in koud water, vervolgens weer in warm, enz. Dit kunt u zo’n zes tot acht keer herhalen. Wat voor de voeten geldt, geldt natuurlijk ook voor de handen.
  • Massage kan ook de pijn en de jeuk verlichten, maar u moet dan voorzichtig te werk gaan omdat de huid reeds heel gevoelig is. Krabben is natuurlijk uit den boze en kan wondjes veroorzaken.

Gebruik gevarieerde voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, zoals verse groente en fruit en volkorenproducten. Vermijd verzadigde vetten, die vooral in dierlijke vetten voorkomen. Gebruik in plaats daarvan producten met veel onverzadigde vetten zoals oliën van zonnebloem, saffloer, tarwekiemen of olijven. Ook vis bevat meervoudig onverzadigde vetten. Wees spaarzaam met zout, breng gerechten liever op smaak met kruiden en specerijen. Drink kruidenthee met onder andere berkenblad, peterselie, rozemarijn en guldenroede.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.